BLOG KE-2 - WEDDING

Friday, July 31, 2009

Bosan

Bosannya malam nih.
Nak update blog?
No idea.
Nak chat?
Xda mood.
G merayap?
Bukan hobby Cik Cookie.
Kuar makan?
Dah kenyang makan ptg tadi.
Aduhhh......Bosannyaaaaaaaa

Thursday, July 30, 2009

Syok Sendiri a.k.a SS

Perasan

Perempuan lebih perasan ke atau lelaki lebih perasan?

Tiba-tiba dapat idea ni masa tggu green light kat simpang empat Menara TH Selborn kat Jalan Tun Razak tadi. Cik Cookie dok tunggu ms nak tekan minyak je tadi masa idea ni datang.

Alkisahnya kereta Cik Cookie berada di lorong tengah tadi dan banyak abang-abang motor tunggu turn dok area situ. Datang laa sebijik motor yang ntah jenis apa tapi motor tuh pun ngn sticker miker laa. Ada no 49 xsilap, pastu Castrol laa. Byk laa sticker yang ntah apa-apa, jadi Cik Cookie tgk laa dek kemeriahan motor tuh. Driver lak pakai baju batik. Sah-sah ko keja gomen n sticker kat motor tuh ada sticker MINDEF-Jabatan Veteran. Geng Pertama Complex ke nih???. Dalam dok syok tgk rasa macam ada org senyum. Abang motor tu rupanya. Dia perasan Cik Cookie tgk dia atau motor dia? Atau Cik Cookie perasan dia nak ngorat Cik Cookie?Hukhukhukhuk.....Yang penting Cik Cookie balas dengan senyuman paling sexy dan haruslah vouge giteww.

Biasa yang kita lihat dan kita dengar perasaan syok sendiri mcm senang ditafsirkan. Let say kita kawan dengan species bertentangan jenis kita. Rapat dan haruslah mesra. Katakan Cik Cookie kawan rapat ngn Abang Motor tadi. Slalu keluar bersama, makan, jalan-jalan dan byk buat benda together-gether. Kalau orang xtau mesti ckp dia adalah pasangan sehati sejiwa Cik Cookie. Haruslaa kan kalau aku 24jam berkepit ngn dia.

Dan sampai satu masa untuk tempoh yang lama Cik Cookie rasa he is Mr Right for me. Tapi Abang Motor nih masih meneruskan rutin yang biasa dilalui bersama dengan Cik Cookie sedangkan Cik Cookie harapkan lebih dari seorg kawan. Dalam kes ni mmg laa Cik Cookie yang perasan lebih tetapi lelaki ngan perempuan kan mana boleh kawan baik. Hakikatnya kawan baik Cik Cookie hari ni pun lelaki.

Bagaimana pulak dengan lelaki yang perasan? Kalau kita baik ngan lelaki tuh dia plak perasan kita nak kat dia. Mula laa nak lebih2. dari keluar jarang-jarang nak dijadikan rutin. Dari call 2,3 hari sekali, mula jadi kemestian bagi dia untuk call tiap2 hari.Rimas tak? Kalau kita tolak, macam2 laa dia cakap.>

JENIS-JENIS KAWAN

Korang ada berapa jenis kwn yang korang ada sepanjang korang hidup kat dunia nih. Ada kawan makan kawan, kawan jadi lawan dan ada kawan utuk merewang.Kita ada 10 jenis kawan yang kita perlukan dalam hidup kita. Let’s check it out…..

  1. The best friend – she’s there for you, you’re there for her. You rely on each other totally. Betul tak?kawan baik kita adalah separuh dari diri kita. Ada dalam semua waktu susah atau senang.

  1. Work friend – you share gossip and fun lunch breaks and may even go out some evening. Might develop into something more or stay as it is. Yang ni quit dangerous. Blh jadi bad internal conflict. It can be fall in love. Dangerous love.

  1. Good-time friend – Can’t rely on her or his for anything except having a good time. Fine if you don’t count on her. I FEEL good.

  1. Couple friend – great, when you’ve got a boyfriend, to have someone you can go out in foursomes with. Blh bertukar menjadi scandal tuh. Be careful.

  1. Older friend – She guides and helps you, a bit like a big sister or older cousin rather than mother figure. Yang lama kita kenang dan kita cari. Banyak kawan lama Cik Cookie dah lost contact.

  1. Family friend – distant cousin/aunt or old neighbor that you keep regular contact with. Can share stuff you can’t with other friends. Very elastic, it can come close at times or stretch to infinity, but it’s always there. Betul tuh. Bila kita kawan atau kawin ngn sepupu sendiri parah jadinya kalau jadi penceraian. Musuh sampai mati tuh.

  1. Hobby friend – you’re both crazy about bicycle or whatever. There’s little else to it but you enjoy sharing this craze. Yang ni amatlah disokong. Nak-nak dapat geng suka makan and hangin’ out together. Boleh wat gurl day out. Apa lagi “shopping”.

  1. Old-time friend – best mates in school you’ve drifted apart but still like each other. You keep each other’s feet on the ground, reminding each other where you came from. Cik Cookie suka tang nih..memang betul walau kita dah terpisah sejak amik SPM tapi ada gak still contact and it can be quit excited bila kawan-kawan kita kawin salah seorng budak kelas sebelah yang dulunya adalah musuh ketat.

  1. Male friend or female friend – Not just someone who tells you the truth about men or women but someone you can have fun with and not compete with, at least not on the fashion front. Kawan baik Cik Cookie adalah lelaki yang banyak tau rahsia sulit Cik Cookie. Gugugu….*wink*

10. Younger friend – She keeps you in touch with what’s going on and gives you a chance to play big sister. Kat umah sewa Cik Cookie adalah angah manakala yang sulung dan kertu adalah JemariSepi. Haruslah kan ko dah berlaki dan beranak.


Wednesday, July 29, 2009

LETIH

ngatuk n letih.nak tido dulu..

Monday, July 27, 2009

PJJ a.k.a Percintaan Jarak Jauh a.k.a Perkahwinan Jarak Jauh

Weekend ni nmpak gaya xda watpe.basuh baju n basih baju.yang berlonggok.
Cik Cookie sengaja bagi berlonggok-longgok sepanjang minggi nih. Nanti bila weekend boleh laa basuh n basuh dari dok tido n berlingkar depan TV macam ular sawa. Yang lain sume balik kecuali Liza ngn cik Cookie je. Liza sah-sah dah masuk opis, keja katanya. Cik cookie plak dok laa umah. Masa wat n3 baru nih pun ltmpat tido belum kemas dan baju ngan spin. Jdi orang bujang nih bosan gak. Dok laa sorg2 bila suma org balik kg. nak cakap ngan ikan plak macam xlalu. Diorg lagi sibuk dari Cik cookie. Sibuk makan.
Jadi Cik cookie piker, habih wat keja umah g JJ jap. Cari kasut nak g knuri my bestbuddy kat Ipoh. 1st nak g Ipoh drive sndri nih. Kalau
xwat gak sampai sudah laa xdrive naik highway long distance. Ayoooo..i’m dying.
Baiklaa Cik Cik Cookie nak kuar isu long distance nih. Hurmmm…macam tough je subject nak share.hukhukhuk…BAGAIMANA NAK MENGHARUNGI PJJ? Percintaan Jarak Jauh dan Perkahwinan Jarak Jauh. Mula2 sekali Cik cookie nak mintak maaf kalau ada yang terasa tapi tujuan artikel ni dikeluarkan nak share pengalaman yang berlaku pada diri Cik Cookie sendiri dan nak tahu pendapat blogger semua.
Kebiasaan yang kita dengar isu Perkahwinan Jarak Jauh yang melibatkan Si Suami atai Si Isteri yang berkerja diluar dari kawasan tempat tinggal (macam nak wat essei BM laa plak). Pada tahun 1998, jiran Cik Cookie seorang guru ditugaskan ke pendalaman hulu Sarawak. Jauh dan ke dalam hulu. Bekalan makan hanya sampai 3 kali seminggu pada waktu itu. Dan bekalan makanan hanya banyak kepada dalam tin dn makanan kering yang tahan lama. Ikan, ayam dan daging biasanya diternak oleh masyarakat sekeliling. Berbalik ngan kisah guru tadi, dia beranak 5 ketika mula ditugaskan ke pendalaman tuh. Kira guru ni dah hampir umur 40an. Masa mula2 ditugaskan ke sana isteri sedang mengandungkan anak ke 6. banyak masalah ketika mengandung macam pregnant induce hypertension, diabetic. Tapi Cikgu ni lak kena g gak sebab dah terlalu lama membuat penangguhan. Jadi anak yang lahir tadi pun turut mengalami masalah seperti jantung berlubang. Itu yang paling kritikal.
Tapi yang Cik Cookie nak bincangkan nih bukan sebab Si Isteri a
tau baby yang sakit tadi tapi Si Guru nih. Bila berada di sana dalam tempoh yang lama byk perkara yang berlaku. Dari kesedihan dan kesunyian yang dirasai berubah menjadi kegembiraan apabila rasa sunyi dan sedih td kongsi dengan seorg guru perempuan muda yang ditugaskan bersama. Bermula laa episode yang semua kita tahu.
Percintaan Jarak Jauh turut Cik Cookie nak kongsi. Seorang teman yang Cik Cookie kira rapat dengan Cik cookie turut mengalami nasib yang sama. Bezanya dia dikatakan org ke3.Kisah cintanya bermula dengan baik-baik sahaja. Cukup sempurna dan indah. Perkenalan melalui telepon pada 2minggu Julai 2006 dan declare pada awal August tahun yang sama melalui seorg sahabat baik kepada couple ni kenalkan. Hari-hari dengan sms “I love you, I miss you and I need you” dan malamnya panggilan tel jadi teman setia.seorg di Kelantan seorg lagi di Penang. Cukup jauh dan rumit kerana tigas masing2 Si Majnum bertugas sebagi benteng pertahanan Negara di TUDM Butterworth dan Si Laila sebagai pegawai bank di Kelantan. Biasanya Si Laila berkorban demi Majnum dengan pergi ke Penang. Sanggup berhabis wang terbang dan menaiki bas ke sana kerana cinta tanpa di sedari Majnum terlebih dahulu milik insan yang lain bernama Suri. Berjanji untuk sehidup semati selepas raya puasa nanti.
Bagi Laila berita penyatuan itu sangat memeritkan untuk ditelan. Amat pahit. Rasa bersalah turut menguasai diri kerana menjadi insan ke2 dalam hidup Majnum dan perampas cinta Suri.
Jika dulu tel teman setia, sekarang kesedihan teman baru. Malam hanya mimpi yg Cik Cookie kira suatu yang menakutkan bagi Laila. Ubat anti-depression je yang mampu memberi harapan baru pada dia. Xsilap Cik Cookie ms yang diambil nak sembuh tuh memakan masa yang agak lama. Hampir setahun.Kalau tgk dia mmg sedih. Orang yang cukup ceria dan suka bercakap macam Cik Cookie. Sekarang telah bertugas di KL. Nampak lebih bersemangat dari dulu walaupun belum menemui cinta baru.
Itulah antara episode cinta dan perkahwianan jarak jauh. Tiada siapa yang tahu siapa yang ditipu dan penipu.