BLOG KE-2 - WEDDING

Monday, August 10, 2009

..::Why Woman So Special?::..


Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...." Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap... susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah... tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle... baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi.....
nampak pulak beg anak
Align Centeruntuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...
ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...
Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."
masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang...pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni... nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...
bukak almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang... la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle.. dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..
dalam pada nak masuk ke bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..
ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi....ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...
aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..
ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??

---->> Korang tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...
Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...
Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...

18 comments:

TerubukMasin said...

gua mmg slalu hormat kaum hawa wlupun gua blom kawen...kihkihkih..

**btol le..tk hbs bwt kejekn..smbung bwt itu..bwt ini..nasib baik la papa tu terus berkruh..kalau tk..keje lae..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

ada can la sy hidup lebih lama...sbb sy bnyk keje nk kene buat..hehehe..apa pun ajal maut di tangan Tuhan..;)

Paan Tanpa Adik said...

Yeah! Smash sexism!

sharamli said...

la..mcm tu plk...nasib baek kita wanita kn.alhamdulillah

butterfly said...

waaa....betui2...

sbb tu prmpn lebih teliti dr lelaki...

cookie devine said...

TM,
aku suka kamu.mari kita main kawin2 mcm dolu2.

Alif,
Jodoh nak ada kn usaha.Ajal maut pun kn usaha klu kita sakit kn cr ubat.

Paan,
Baru ko knal siapa Cik Cookie.

cookie devine said...

Sharamli,
kita wanita yg dihormati.ngehngeh.

butterfly,
Cik Coookie teliti dlm bab masak n makan.iteww harus.

CINTAMANISZ Lite said...

Aduhai..sy mmg setuju sgt ler..
Nak ikutkan time2 tido tengah malam tu stand-by ngan keje. Ada anak kecik nanes nak susu, kena bangun..

Tido pun bukan tido mati..terdengar aje bunyi pelik2 sket dah terjaga. PAsal takut orang jahat ke apa try nak pecah umah..

missdiya84 said...

yerp...perempuan ni memang hidup banyak dengan kerje...sgt2 stuju hehe..

DaMiA BatRiSyA said...

owhhh cookie devine...
u menyedarkan i btapa pntngnya kaum kita neyy di duniaaa...
n tq for comment n follow me
takut kena sumpah erkk??
:)

et said...

btol2..slalu pompuan byk gler keje yg remeh2 yg org llk x nmpk..huhuu~ tp, stil kne perlekehkn..mcmn tu? adoi..

pape pown, idup wanita!! ececehh..skame lak ni..

abu muaz said...

Perempuan memang hebat. Sebab tulah kalau papa balik rumah dia akan tanya mama mana?

Bila anak balik rumah mereka akan tanya mama mana?

Kalau mama tiada kedua dua puak ni akan muncung semacam je.

Wa tabik spring untuk mama.....

miss GAZA said...

kerana dirimu begitu beharga..


salam kenal sis..
=)

Rachel said...

Posting yang panjang sekali.
Mampir lagi sahabat.

cookie devine said...

cINTAMANISZ,
MMG JD WANITA ADALAH SSH.SEMUA KN ALERT TP KITA MMG ENJOY KAN?JADI KAKAK,IBU,ISTERI, SAHABAT DAN KEKASIH.

cookie devine said...

cIK nAD,
tima kasih ekk sbb setuju ngn artikel tuh.tau kan ssh jd ppuan tp we are the choosen one.

Damia,
Sumpah jd Snowhite xpe.nnt ada prince dtg kiss.

ET,
yg leceh tuh laa laki suka perlekehkan.diorg xnmpk etapa sshnya kija yg snang.

cookie devine said...

Abu Muaz,
Tabik spring xleh.Kn bg royalti bln2.blh wat blanja beli beg LV.

cookie devine said...

miss GAZA,
kita lebih bernilai dr berlian.thanks sis

Rachel,
kepingin ingin ke Indonesia.Dengar cerita cowoik di sana hangat sekali.hehehehe