BLOG KE-2 - WEDDING

Tuesday, December 8, 2009

..::Siti Ohhh Siti::..

1) Siti Khadijah
- Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yg melahirkan anak2 Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh org2 kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kpd Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira'.

2) Siti Fatimah
- Anak Rasulullah yg tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kpd suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2 berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah b'kataaku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.

3) Siti A'ishah
- Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama.

4) Siti Hajar
- Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air utk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorg ibu mithali).

5) Siti Mariam
- Wanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yg tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah s.w.t utk mengandungkan Nabi Isa.

6) Siti Asiah
- Isteri Firaun yg tinggi imannya dan tidak gentar dgn ujian yg dihadapinya drpd Firaun Laknatullah.

7) Siti Aminah
- Wanita mulia yg menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.

8) Siti Muti'ah
- Isteri yg patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kpd suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat utk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dgn cantik utk tatapan suaminya sahaja.

9 ) Siti Zubaidah
- Wanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup
membelanjakan semua hartanya utk membina terusan utk kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.


Ingat nak masuk Siti Nurhaliza and Siti Nurdiana dalam list tapi rasa macam padat sangat dan xsesuai.Lagipun 9 Siti nih mmg xkan kita lupa sampai bila-bila.
Takpelaa, Siti Siti tu kita masuk dalam episode lain laa.Boleh kan?
Ada sape nak bantah?...Yang penting sekali, kepada blogger waniterrrr di luar sana, harap2 kita dapat jadi 9 Siti nih.Sipi-sipi pun dah ok.

19 comments:

aRien de GreaT said...

tulapsal..brunk tya..siti nurhaliza xde sekali ker???hehehe

cHeRyNa PiReS said...

me pon siti gak. harap tuhan masukkan dalam list. insyaAllah:)

Shifu67 said...

Siti Cookie... nape tak masukkan dalam senarai

Nakamura Kazuki said...

siti2 tu termasuk dalam golongan di atas ke..atau memang dan kick off form golongan di atas..( ayat pedas sebab tengah hari nak layan nasi goreng cili padi...)....hahaha..so ambe rasa 9 sisti tu cukup untuk membentuk lebih ramai siti2 yang mahmudah...kalau ditambah lagi 2 siti takut terjadi pula sifat mazmumah..MasyaAllah

Fiq said...

teringat lagu exist ~ kerana percayakan siti...

Lifesaver said...

siti khadijah mmg nama yang famous!

imHepPie said...

haha seb bek x jdi masuk siti nurhaliza..lega ahaha

~AmyLiana8886~ said...

siti oh siti..nama sy xde siti la..huhu..

butterfly said...

nama siti tu famous kan CC??

tu psl name i siti..
:))

missdiya84 said...

cukupla 9siti hehe kang nambah2 da jadi lain lak haha

Boneka tak sakit said...

waajjjjj bapak bangga awek2 nama siti!
siti maksud yer puteri dlm bahasa arab.

Nur Hazlin said...

siti ohh siti
nama saya SITI nur hazlin .
hehe , memandai tambah siti :DD

[s][u][e][h][a][n][n] said...

walaupun nama kita bukan siti harap2 dapat la kna tempias siti2 nih heeeeeeeeee

Si budak Aboi said...

ehemx2 klu siti amiha?ape maksudnye ?

CINTAMANISZ Lite said...

dulu2 org kata nama siti tang depan tu keturunan sheikh..atau syed..sama level ngan sharifah ler.
tp skang takde dah..org main taruk aje sebab nak amek berkat nama siti khadijah ngan siti aishah ler.
Tp yg tak syoknya..sape yg ada nama khadijah ni malu nama dorang khadijah..leh tukar lak jadi deja, kathy, katt..
kalo yg siti aishah lak..tukar ejaan jadi eisya..hmm..

pakcik kordi said...

cr bini nama siti la...

Daud Mili said...

hahaha....nice post...mane ek nak cari SITI-SITI nih??...hahaha..insyaALLAH bleh ketemu suatu hari,...bak kta tuan post,...sipi2 pun ok...hahhaa...

seKut taWar said...

kalo siti-bank?hehe

yohteh said...

Siti Nor Afzan...?