BLOG KE-2 - WEDDING

Tuesday, December 15, 2009

..::Are You A Slave To your emotions?::..


By Kate Rew

" If you have experienced raging anger, sweaty-palmed fear, crippling guilt, nagging anxiety or chronic insecurity you'll know how damaging extremes of emotion can be.but there are ways to stop these feelings from ruling your life".

Let's imagine living in a world without emotions, where you never jumped for joy or shock with range.Dull prospect isn't?But emotions aren't just to make your life more interesting - they also act as a navigation system, helping you to survive the challenges that life throws at you.

Lately, bloggers banyak post entry yang quit emo skit.

So, come with me, Gorgeous Cik Cookie to find out how to get your unruly emotions back under control.Time to Chicky Dance..Yeahaaaa...

Worry---->is an endless round of "what if?".The survival value it helps you examine your option . It's ruling you when you lie awake at nite and worry about events of the day and what might go wrong tomorrow or the day after.And how to bring it under control???Senang sajo dan ikutlaa cara yang paling simple contoh start to counting backward from 50, doing some filing or sorting your cupboards what to do(pasang nih kat dinding bedroom) - anything that requires you to get into an analytical, logical mode because when you worried , you get into right-brain activity.Then face your worse scenario and develop a contingency plan to deal with it.
Credit to Richard Carlson for Don't Sweat The Small Stuff


Anger--->It's like a boiling rage that makes you want to scream.It's ruling us macam kita nak marah kat kawan kita delay fax 1/2jam dari waktu yg sepatutnya sedangkan document tu penting.Nih memang selalu jadi kat cik Cookie....Goshhhh.Dan to under control my temper Cik cookie just swallow it.Yang nih memang salah caranya sebab this is bad for my health and yang masalahnya boleh create hot button that make explode when they're pushed.So do some reflection cam tanya kawan-kawan kita pasal kelakuan kita contohnya "Recently i''ve been feeling little tense, what do you notice about me?". Boleh buat tak???

Fear--->what's it like?? Gut wrenching, hairs-on-your-neck horror or slow -burning mental paralysis.You can fear about everything-beginnings, endings, changing or staying stuck.Survival value for fear is a mechanisme for keeping safe.It's gets your attention and avoid dangerous situations.It's ruling you when it gets in the way of actions you might like to take (moving continents, swicthing lovers or skydiving).The only way to under control your fear is to do whatever it is you scared of.Macam Cik Cookie xsuka tgk muvee hantu2, jadi caranya paksa diri tgk cita hantu.Then ngigau.Nightmare..Hohohoho.....


Envy--->Ini bukan perfume Envy by Gucci k.But wanting something you haven't got.It's the "happy for you - unhappy for me" senasation you get when you hear someone announcing their pay rise.The best survival value is envy makes you focus on what it is you want.Am i rite?Normally kita akan usaha sampai dapat kalau kita pun nak juga.Envious people spend money all the time coz they never feel enough.Betul kan?So control it just get into action .whether a new job or a new figure you want.Just go out and get it.Yeahh..work hard..


Guilt---->It's like think of accidentally having hurt someone's feellings in family because we thinking of what we were doing.Yang nih memang xleh lari and susah nak control.The rational guilt enables us to live in society.It's ruling us when we're putting ourself down and worrying about what we should or shouldn't have said.To bring it under control like separete our actions from aourself as person.
Agak-agak laa mana satu yang susah nak control?Semua nih kita rasai tiap2 hari.

24 comments:

mEiZ SHA said...

blom tahap jd slave lg cokie..:)
apa bikin cuti panjang nie?

{lumut} said...

nafsu yang paling susah nak control..

erk..

aku dtg nak mintak maaf kepada seluruh peminat die...

Fiq said...

Huih... Semua 2 susah nak control

abe long said...

tediaaaa lumut...

takyah ambik port sgt

wat mcm UNRESTMIND ckp..

let forget n forgive...

hehehhe

join skali bleh?

sharamli said...

ni yg mls nk wat entry ni..

nnt terem0 jgk..he3

sI tEDI said...

comel gila lag ikon CC!!

Firol said...

kita kena jadi remote control dengan bantuan iman sebagai bateri

mamai said...

no komen cc susah kita nak mengawal perasaan emosi nie,

tapi pakcik harap semuanay okay

JMR said...

skali skala emo pon layan gak..hehehe..kalo sokmo emo, tu lagi masalah..skali skala is just nice..:-)

seroja jingga said...

hai CC
maaf kerana tak berkesempatan nak singgah jenguk kamu.bz lah amat.

ape pun akak nak komen skit.
tak semua orang ade a great life..setiap orang ade bahagian masing2..ade yang terus tabah mnghadapi dugaan...ade yang memang terlalu lemah..ada yang flow hidupnye bagus and happy selalu..jadi salah satu cara ialah..memblogging...curah segala rasa yang ada..

memang susuah untuk tersenyum kalo hati punah ranah..tapi selude pada yang masih mampu tersenyum..memang kita mahu cntrol keadaan..mahu cntrol perasaan..tetapi ape yang kita rasa tak boleh orang lain rasa..kalo dia boleh rasa pun..dah tentu tak kan sama

salm ceri dari akak SJ

imam said...

jarang saya guna emocation semasa berblogging..

violetless said...

kakak...windu akak..akak,lama tak nampak akak jemari sepi..mana dia pegi?

anak laut said...

salam...

betul kak tedi, semuanya cumel2 belako ..:)

pakcik kordi said...

pakcik worry byk..tp ok je...pakcik sepak je woory tu dr dlm benak pakcik kordi..haa...

Liyana said...

tulah kan, saya senyap2 pun, jadi silent reader.. ada blogger yang emo2.. pergh! panas sangat !hehe

Lifesaver said...

slave of my emotion??? sometimes...but jgn biar emosi kawal diri

Vee Violet said...

Hello!! Salam kenal... =)
Comelnye icon emotion tue!!!
Vee nak boleh?
=)
Slave to my emotion?
Stms... yes... tgk pada situation... =)

aRien de GreaT said...

tpi org pompuan mmg penuh ngn emosi..
haishhh

nabilah_2908 said...

hrumm....semuanya mmg susah nk contrl...huhu...

Cik Cookie said...

mEiZ SHA,
baguih..kalau jd slave alahaiii..susah nak ubat.

{lumut},
betul tuh.nafsu gak yg susah nak control.nafsu makan.

Fiq,
maknanya tiada yg senang yea.

abe long,
nak join g mn?

Cik Cookie said...

sharamli,
ko g mn dik oiii??
lama senyap,.
CC rindu nih..

Si Tedi
amik n tepek kat blog kamu.
CC ijinkan.
ngehngehngeh

Firol,
setuju ngn apa saudara cakap.

mamai,
CC oklaa.happy hour nih,
ngh pikir nak g berjimba-jimba di cameroon

Cik Cookie said...

JMR,
nasib baik aku jarang emo-emo nih.
bila bualn mengambang sajo.

Seroja Jingga,
Terima kasih kak atas nasihat yg panajng lebar.Cik Cookie akan cuba jd yg terbaik.Xbaik sipi2 pun ok.
And CC love blogging so much.wahhh...
Love u.--->jgn geli ok.

imam,
selalu pakai kat YM...

violetless,
windu kamu gak.
dia sedang berehat panajng.

Cik Cookie said...

anak laut,
amik laa AL kalau nak.

PakCik Kordi,
Cik Cookie plak bom pakai meriam gajah.


Liyana,
kamu ke nih?
rindu CC kat kamu.
huhuhuhu

Cik Cookie said...

Lifesaver
hahaha..lumrah tuh...paling dasat makanan laa.heavenya dapat mkn..

Vee Violet
salam kenal dari Cik Cookie
kalau nak amik sajo.
takede tax
with love

aRien de GreaT
bila pms je.hehheehhe

Nabilah
berat badan pun susah nak kontrol