BLOG KE-2 - WEDDING

Tuesday, November 3, 2009

..::Marketing::..

Alohaaa...salam sore buat bapak-bapak, ibu-ibu dan semua yang ada disini.
Mari bergoyang kiri dan kanan.......
Alamak terlebih sudah.Nih semua gara-gara entry Indon semalam.
Jadi ngak enak bila selalu mikir tentang itu.Hohohoho...
Ok, since sekarang nih musim blogger2 yg sedang study ngh final iaitu kalau xsilap laa, MissSiv, Pais, Arien, Butterfly entah sape lagi Cik Cookie xigt termasuk adik Cik Cookie iaitu Wan Nor Amalin Al-Issah, jadi rasanya Cik Cookie nak memperturunkan sedikit ilmu sakti yang Cik Cookie belajar masa kat Gua Nian Rapik Merepek dolu-dolu....
Adalah wajar setelah diambil kira masalah-masalah mengingat formula dan sesetengah perkataan yang sampai berlipat lidah korang nak sebut, Cik Cookie dah sedia beberapa cara baru dan advance ngan peringkat umur korang supaya mudah korang ingat.
Tapi harus di ingat ini adalah subject yang relevent ngan MARKETING, INVESTMENT & MANAGEMENT sahaja.
Jadi kat sini Cik Cookie nak expalain marketing concepts untuk korang.
Let share since tagline bulan ini ada "sharing is caring"....


1. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and say:

"I am very rich. Marry me!" -That's Direct Marketing

2. You're at a party with a bunch of friends and see a gorgeous girl. One of your friends goes up to her and pointing at you says:
"He's very rich. Marry him." -That'sAdvertising

3. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and get her telephone number. The next day, you call and say:
"Hi, I'm very rich. Marry me." -That'sTelemarketing

4. You're at a party and see a gorgeous girl. You get up and
straighten your tie, you walk up to her and pour her a drink, you open the door (of the car) for her, pick up her bag after she drops it, offer her a ride and then say: "By the way, I'm rich. Will you marry me?" -That'sPublic Relations

5. You're at a party and see a gorgeous girl. She walks up to you and says: "You are very rich! Can you marry me?" -That's Brand Recognition


6. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and say:
"I am very rich. Marry me!" She gives you a nice hard slap on
your face. -That'sCustomer Feedback

7. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and say:
"I am very rich. Marry me!" And she introduces you to her
husband. -That's demand and supply gap

8. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and before you say anything; another person comes and tells her: "I'm rich. Will you marry me?" and she goes with him -That'scompetition eating into your market share

9. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and before you say: "I'm rich, Marry me!" your wife arrives. -That's restriction for entering new markets

Adalah amat dihargai jika kamu semua menggunakan sepenuhnya ilmu yang Cik Cookie bg nih ngn penuh berhemat seperti memandu di Litar Batu 10.
Good luck...and bad luck kepada yang tak study.


30 comments:

triple x malaya said...

marketing is cool....

Shifu67 said...

errr.... tak de yg nak study qpaa 1 - 35 (Kew.PA) ke....

aku kruhhh... kruhhh... je

Cik Cookie said...

triple x malaya,
yuppp..mmg cool nak2 lecturer lak super duper.

Cik Cookie said...

triple x malaya,
yuppp..mmg cool nak2 lecturer lak super duper.

Cik Cookie said...

shifu67,
itu utk PTK je.hehehehheehe..

miss izan said...

wah! sgt bertepatan gitu!
i likeeeee...
but,miss izan da amek marketing last sem ;)

cik CumeY said...

cik cookie....
sudah blas kelik kamo ya!!!

hik hik!!!

lov you darling!

butterfly said...

CC klu guna eg dlm final exam..
agak3..lulus x?

mamai said...

aduhai sakit perut aku gelak wehhh tapi memang relavant

zaiMi said...

You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and say:
"I am very rich. Marry me!and the girl says " you are not enough handsome for me" -That's sound direct..

haha

pakcik kordi said...

tak best ah marketing...supermarket lagi best sebab kita boleh membeli belah di dalamnya.haa..

Nakamura Kazuki said...

cik cookie..ambe jaman blaja dulu...mai hentam je exam..kalau ada rezeki oraitla subjek tu..kalau tak KO..hehehe..tapi course ambe banyak kira2 je....so takde la banyak sangat menghafal..kecuali subjek ES dan juga ada business n magmt...hehehe

JMR said...

hahha..ganash siot marketing nih

pasni ajar financial lak ye..:-p

nabilah_2908 said...

nape la lambt kenal ngn sis eh...hehehe...if tgh kenal ms study dulu...amt berguna gak tips nih..leh dpt A++ hehehe... ;)

Cik Cookie said...

MISS IZAN,
xpe.kira yg nih general laa.

Cik Cookie said...

Cik Cumey,
10q sayang.

Cik Cookie said...

butterfly,
lulu with flying clolours.

Cik Cookie said...

mamai,
sbb tuh CC share.knwledge tuh.
slmt bergelak laaa tp kn fhm tuh.

Cik Cookie said...

zaiMi,
hahaha..saoud direct pun dikira marketing ke?
bkn open market?

Cik Cookie said...

pakcik Kordi,
klu nak g supermarket kita g sesama ekk.

Cik Cookie said...

Nakamura Kazuki,
zaman Cik Cookie dulu, kalau hafal pun xigt2 gak

Cik Cookie said...

jmr,
financial?
alahaiii..tulaa subject aku akan amik port blkg skali.

Cik Cookie said...

Nabilah,
agak2 laa kompem ko 4.00 klu result kuar ngn ilmu Cc bg nih?

Cik Cookie said...

Nabilah,
agak2 laa kompem ko 4.00 klu result kuar ngn ilmu Cc bg nih?

daniadanis said...

afzan rupenye..
haha best bace entry nih..ganah molek tips marketing ni..hehe :p

cHeRyNa PiReS said...

eloklah tu cik cookie...boleh ajar budak2 spm eknonomi pakai posting nieh:)

Cik Cookie said...

daniadanis,
hehehehhe...rindu ehh ngn dia.

Cik Cookie said...

sha,
mmg dulu impian Cik Cookie tinggi menggunung nak ajar budak.Kira nak jd cikgu tapi hajat xkesampaian.

Razman said...

kalaulah ko ajar aku awal2 dulu, mesti a marketing aku..masalah exam marketing dh ambik sem dlu..

miSs siv said...

ekekekee..
betul!
tapi org amik geology la sis..
=P