BLOG KE-2 - WEDDING

Saturday, November 14, 2009

..::Kisah Teladan Si Anak Unta::..


Pada suatu hari, seekor ibu unta dan anaknya sedang bersembang-sembang bila si anak bertanya:

Anak unta: "Mak, mak.. kenapa jari kaki saya ni besar-besar gini?"
Ibu unta: "Itu untuk membantu kita memijak pasir dan mengimbangi badan semasa berjalan beratus-ratus batu di padang pasir."
Anak unta: "Ooo"

Selang beberapa minit, si anak bertanya lagi.

Anak unta: "Mak, mak...kenapa bulu mata ni saya panjang-panjang?"
Ibu unta: "Bulu mata tu membantu menghalang pasir dari masuk ke dalam mata kita semasa di padang pasir."
Anak unta: "Ooo camtu.."

Tak lama selepas tu, si anak unta bertanya lagi.

Anak unta: "Mak, mak.. kenapa kat belakang badan saya ni ada bonggol besar?"
Ibu unta (dah sedikit rimas menjawab): "Bonggol tu boleh menyimpan air untuk masa yang lama supaya kita boleh bertahan tak perlu minum berhari-hari di padang pasir"
Anak unta: "Ooo, hebat juga kita ni ya mak...Ada jari kaki besar untuk jalan di padang pasir, bulu mata panjang supaya pasir tak masuk mata...ada bonggol untuk simpan air..."

Anak unta: "Tapi kan mak..."
Ibu unta: "Apa lagi nak oi..."

Anak unta: "Apa kita buat kat Zoo Taiping ni?"
Ibu unta: (terkedu T__T)


Dedicate to all blogger especially PAAN.Jadilaa anak yang soleh dan warok.
Ada faham??


30 comments:

Paan said...

Apahal pulak I? I soleh, warok, tawaduk, wudhu' dan power rangers tau.

el said...

atas tu gmbr unta ke..hehehehe
anak unta tu cerdik no haa...pndi dia..hiksss

sharamli said...

paan memang dah waR0CK la CC..hik3

Cik Cookie said...

Paan,
U igt akak xtau rahsea ko?
Hohoho...
Btw Puan Nad dah deliver baby boy.Skrg kat Bahau.
Kampung u tuh kan?

Cik Cookie said...

el,
lain kali kita bg anak minum susu unta.
kompem ahh bijak.

Cik Cookie said...

Sharamli,
Hi5 dear.
Kamu pun bila lg nak update apa yg patut.

Wanie-san said...

sian paan..tetibe jadi pames plak..hoho

Liyana said...

erm..bagus anak unta..mesti dia minum susu di DHA.. suka bertanya untuk perkembangan otak.kehkeh

Cik Cookie said...

Wanie-san,
budak yg warok..

Cik Cookie said...

Liyana,
tulaa.la kali
mcmn posez nak amik baby?

cheqna said...

ekekekeke CC

ada2 je tau..=)

Cik Cookie said...

cheqna,
hehehhe..
ini laa Cik Cookie.

enuLwanie said...

singgah untuk dengar There u'll be ni.
hot song in 2001.i guess!

Cik Cookie said...

enuLwanie,
yuppp my dear.
OST Pearl Habour.

sI tEDI said...

ha ha ha ha.. aku dha macam masuk rancangan.. 'Kisah Haiwan Teladan' lak..

ekekkekeke.. bagus emak dia tu.. jawab pertanyaan anak tanpa sedar emreka dalam zoo.. :P

Cik Cookie said...

sI tEDI,
nanti kita wat kisah si kucing lak

Razman said...

haha..sengal..zoo taiping ada pdg pasir kot..

Paan said...

Rahsia apa ni??? Rahsia apa ni???? Oh... (pengsan, mcm dalam drama Melayu biasa2)

Cik Cookie said...

Razman,
malang si anak unta.

Cik Cookie said...

Paan,
rahsea biasa2 je.

pakcik kordi said...

duduk kt zoo la pulak..kah kah kah!!!!!!

Cik Cookie said...

abg kordi,
nnt kita g dating kat zoo negara tgk unta.

aRien de GreaT said...

hahaha..kesian..xde kaki besar pun xpe.xde bonggol pun xpe...

Cik Cookie said...

Arien,
tulaa.nsb baik kita org kan??

Shifu67 said...

ko cadang nak korban unta ke raya haji ni

hans said...

hahahahhaha
dkt zoo taiping
hahaha

Cik Cookie said...

shifu67,
unta xdan nak cr dah nih.
lembu pun xbape jumpa.

Cik Cookie said...
This comment has been removed by the author.
Cik Cookie said...

hans,
nak masuk zoo kn byr tiket apa?

Lifesaver said...

ler..........duduk dalam zoo rupanya