BLOG KE-2 - WEDDING

Wednesday, November 18, 2009

..::My Buddy, Ibanesse::..


Salam 1 Malaysia semua----> tiba feeling jadi waniter pertama.Ohh,terujanya jika hajat itu kesampaian.
Kenapa Ibanesse?Takde kaum lain ke nak wat cita?Since Pak Najib dah menyeru 1 Malaysia, Cik Cookie dah post hokay untuk cita kaum lain.Polis India Iteww kalau sape yang pernah follow blog Cik Cookie sebelum ni.Alahaiii..tiba rasa feeling nyanyi lagu Tamil di padang luas, rumput menghijau, langit membiru dan mbekkkk….Alamak,kawasan ragut biri-biri.Tersilap padang laa pulak weii…

Berbalik pada cerita My Buddy Ibanesse nih, Cik Cookie kadang-kadang join gak chatroom.Saje bosan kalau ngadap lappy sambil wat kerja yang belum tentu siap.Jadi dalam 2bulan lepas Cik Cookie saje laa gedik-gedik tegur seorang chatter nih yang nama John.Walaweiii..ingat British dah.Semangatlaa ber”saY” HAI and keep asking a silly question yang ala-ala Minah Saleh yang berjemur di bawah panas matahari.Anda tau kenapa mereka suka berjemur?Takut kena cancer ahh tuh-menurut kajian sape yg kulit putih high risk nak dapat cancer berbanding mereka yang malap.Bersyukurlaa kalau anda mempunyai kelebihan berkulit gelap dan yang pasti anda adalah Asia.Hohoho…Asian woman and man very sexy lorrr…..Jadi xyah laa nak pakai any product nak bagi kulit putih.Makin rosak ada.Merah cam buah saga gayanya muka korang nanti.Lagi laa high risk nak dapat skin cancer.

Ok.Berbalik kepada Ibanesse a.k.a John nih, punyalaa poyo Cik Cookie dok berspeaking2 tiba dia cakap I’m Malaysian and Ibanesse.Walaweiii…malu setepek.Tapi dah Cik Cookie nih manatau malu.Lagipun bukan dia nampak pun Cik Cookie kemalu-maluan.Kalau nama pun chatting semua benda kita nak tanya and nak tau pasal chatter tuh kan?Cik Cookie tanya laa itu ini.Salah satunya kenapa nickname dia John Sayu?Sayu sangat ke kamu?Mesti dalam hati ada taman.Dia cakap Sayu tuh nama x-gf dia yang mana dia ditinggalkan.So nama tuh memang xboleh padam dari igtan dia dan dia sayang akan Sayu tuh.Sangat sayu laa pendek kata drama chenta dia.

Bermula dengan kenal-kenal gitu-gitu.Jadi adik angkat dia----> zaman sekolah korang ada tak berangkat-angkat nih? .Kemudian terangkat jadi girlfriend.Memang sayang sangat laaa kat gf dia nih.Segalanya hanya untukmu.
Then nak di jadikan cita, gf dia tuh jumpa balik ngn kawan lama atau bf lama xsilap Cik Cookie.Maka chenta yang ada sekerang ditinggalkan.Jadi terlerai sudah episode chenta Si John nih.Sedih dan sangat sedih.Meleret-leret laa sedihnya.Sampai membawa diri.Dia clash bulan June xsilap Cik Cookie dan sampai sekarang berusaha nak lupakan x-gf dia nih tapi susah.Dia pun cuba minta tolong Cik Cookie untuk bantu dia.Macam bagi advice what should I do and what shouldn’t to do.Walaweiii…harus ke Cik Cookie bertukar profession jadi Doktor Chenta??
Jadi Cik Cookie suh dia happy-happylaa.Habiskan masa enjoy yourself, kuar ngan kawan gi makan, main bowling ke, futsal ke atau marathon PS ke.Dia cakap dia dah cuba tapi semua tuh susah.Last skali Cik Cookie suh dia berpegang pada ajaran agama yang dia anuti ----> jadi Sazah laa pulak Cik Cookie. Cik Cookie pun bagi laa tazkirah panjang menjela-jela walaupun Cik Cookie sendiri PAI ala-ala cukup makan.Cik Cookie cakaplaa dalam agama manapun Tuhan xsuka kita berputus asa dan tidak berusaha nak lepaskan diri dari sebarang kesusahan dan yang paling suka Cik Cookie pakai term-term berchenta nih adalah pasal TULANG RUSUK laa kan.

Dia cakap semua tuh dia tau tapi sampai sekarang dia tak boleh lakukan.Dan yang pasti dia masih mencari-cari agama dia.Aduhhh….mati kutu Cik Cookie bab-bab sensitive nih.Kita nak berhujah nih memang kena tau laa selok belok agama. Then Cik Cookie pun cakaplaa cubalaa cari 1 agama yang sesuai ngn hidup dia.Cari yang terbaik buat diri dia.Dan Cik Cookie tanya gak dia ada cuba tak dekati Islam.Dia cakap dia pernah cuba dan keluarga dia marah sebab dia anak tunggal dalam keluarga.hurmmm…susah gak kan?Cik Cookie cakaplaa agama bukan penyebab hubungan anak dengan kedua ibubapanya terputus.

Pendek kata mati kutu laa Cik Cookie bila nak berhujah ngan dia.
Sampai 1 masa Cik Cookie surrender.hohoho…
Korang rasa nak buat macamna?I mean mcamana nak tolong dia bab lupakan gf dia, nak pulihkan semangat dia and agama apa yg perlu dia pilih?

>

27 comments:

sI tEDI said...

cik cookie.. kadang2 perasaan ni x dapat nak kikis macam tu aje..

kita buat amcam mana pun still ingat yg lama..

bagi dia masa..

kawan lelaki aku still harap kat gf dia walau sudah clash hampir -7 tahun..

nak buat macam mana.. hati dan perasaan org.. :)

Nakamura Kazuki said...

CC kome tak kesah.....iban ke, kadazan ke, dusun ke, malayalam ke, china ke, asli ke, melayu jati ke, melayu cendana ke, melayu celup ke, kalau berkawan biarla ramai....lagi pun mok cik kome orang dusun...sangat baik dan sporting sangat2.....so 1 malaysia dan apa yang pentinggg KERJASAMA....baru aman damai harmoni sentosa selalu....

mamai said...

pokcik tak ada angkat-angkat nie contract ajer hahaha

bawa dikepada agama yang satu tapi unutk semua

Wanie-san said...

iksh2...sush gak kan..klu nak libat2 agama lg sush..my friend ade yg org sarawak tp xtau bangsa apa..die masuk islam coz bf die org islam..Hubgn die ngan mak die renggang n mak die xmgaku anak klu die pkai tudung dpn mak die.So..t'pakse die free hair dpn mak die..

imHepPie said...

huhu kalo org pon x dpt berhujah kot sbb org nih buta agama sket x pandai nk nasihat org len

anwaruddin said...

cik cookie sendiri kate mane mane agame pun tuhan tak suke kite berputus ase, tapi cik cookie pun tak boleh putus ase, cube lagi, kalau boleh suh die dekat dgn islam, sekali die peluk agame islam, besar pahale yang cik cookie dapat, :)

suh je die cari teman baru, mesti bole lupe,

oranglidi said...

abang adik angkat? wa x penah.

pakcik kordi said...

kasihan beliau.semoga beliau temui nur dalam Islam.amin...

[s][u][e][h][a][n][n] said...

wow...cam tu sekali erk..baguih la cik cookie ni..

kalau kita ade masalah cik cookie nak tolong x???? :p

nabilah_2908 said...

erm...susah gak kan, tp sis jgn la putus asa...keluarkan jer la ilmu yg sis ada...if dia nk tau dgn lebih mendalam...suh dia cari buku2 or tnya pada yg lebih pakar..
tak pun...susah2 sngt...suh jer dia cari gf baru...myb boleh tlg dia lupakan eX dia..and..mn la tau kot2 tersngkut kt sis...heheheeh...(^_^)

Cik Cookie said...

sI tEDI,
Cik Cookie kesian ahh kat dia.
Cerita dia lebih krg CC je.

Cik Cookie said...

K Nakamura,
Cik Cookie pun open.
we are malaysian maa...
tapi seriously, dia mmg depress.

Cik Cookie said...

mamai,
CC bab agama nih mmg surrender.

Cik Cookie said...

Wanise-san,
Cik Cookie agama dia itu blkg kira.
tapi ngn GF dia.
CC mmg xreti nak tlg.
Obsess sgt

Cik Cookie said...

imHeppie,
kita serupa

Cik Cookie said...

anwarudin,
kalau nak tarik dia CC pun kn fhm gak laa.

Cik Cookie said...

oranglidi,
adik angkat ada.
senior angkat xde.

Cik Cookie said...

PakCik Kordi,
skrg dia ngh bljr kristian

Cik Cookie said...

[s][u][e][h][a][n][n],
Cik Cookie cuba syg....

Cik Cookie said...

nabilah,
CC pun rs CC nak ngorat dia laa..
pecah rekod dlm family kawin ngn org Iban.selalu bangsa2 Cina je dlm family CC.

yohteh said...

kalu Cik Cookie tok sér... aku nok ambik buat menantu...!!!

eza2odette said...

siann..tapi life must go on. cik cookie jer lah ajak dia dating (^^)..wink2**

Cik Cookie said...

yohteh,
nak amik sapo wat menantu?

Cik Cookie said...

eza2odettee,
hahahaha....kompem mak CC ngucap panjang.
bukan sbb kaum tapi jauh ke sarawak.

hans said...

bukan leh caya sangat tu cik cookies
dia buat citer sedih nak bagi simpati dkt dia
alih2 dia orang jahat
haha

Cik Cookie said...

hans,
Cik Cookie pun ada pikir gak..
we WnC

Lifesaver said...

er...er...

rasa2nya perlu sedarkan diri dia dulu kot..kena bg semangat kat dia..hidup perlu diteruskan...