BLOG KE-2 - WEDDING

Wednesday, October 7, 2009

..::perlu ke exbf ngn exgf jadi KAWAN::..




Wahhh...cam panas2 suam je entry kita kali nih.
Xper..iteww xpenting.Yang penting isinya, penyampaianya dan pandangannya harus panas.
Cik Cookie bersiaran langsung ke blog Jemarisepi dan entry nih jadi tajuk utama dia.
Harus ke Cik Cookie berkongsi sama apa yg diceritakannya??
Hurmmm...Mari kta berkongsi dan berpandangan jauh wahai blogger semua.

""perlu ke exbf ngn exgf jadi KAWAN??""

Cik Cookie rasa Cik Cookie bagi 50-50 saje.Maksudnya 50% patut berkawan, 50% patut xberkawan.Ini pandangan Cik Cookie ok.Jangan salah faham.Cik Cookie pun ada pengalaman sendiri dan pengalaman kawan2 Cik Cookie.Jadi mari kita berkongsi.
Pada Cik Cookie, xslah kita berkawan baik ngn XBF@XGF kita.Rasanya xslah kita meneruskan hubungan yang baik sebagai kawan.Mereka lebih kenal kita.Cuma jodoh kita tiada dengannya.Itu memang telah tertulis."Hawa dijadikan dari tulang rusuk Adam untuk dilindungi dan disayangi bukan untuk disakiti dan Hawa haruslah menjaga maruah Adam dan menyanjungi Adam sebagai pelindung dirinya".Jadi jangan kerana kita bukan dari tulang rusuk Adam yang kita puja, kita menganggap dia sebagai musuh kita.Yang lepas itu lepas laa.Buka buku baru dan jalani ia penuh kegembiraan.Jangan letakkan dendam sebagai pengantaraan.
Kerana dendam, segalanya hancur...Wahh serious nya Cik Cookie.
Tapi betul apa?Mungkin agak sukar kita untuk menerima dia sebagai sahabat kita.Jika kita xmampu lakukannya jarakkan diri kita.Ini x, dah tau awak tak mampu nak lupakan dia tergedik2 awak cari dia.Apa kes??Jadi anda semua tau sape diri anda.
Mungkin banyak kenangan pahit manis dah dilalui bersama.Jadi bila kita lalui kehidupan bersendirian byk mengingatkan kita pada satu perkara kita lalui dengannya.Sedikit sebanyak kenangan lama terusik kembali.Jikaa kamu berkawan dengannya haruslaa berlandaskan suatu yang suci dan jelas maksudnya.Sekadar sahabat sahaja.Ingat..

Tangan u kasar skrg.Nanti i bg lembut cam dolu2...

Cik Cookie juga tidak menyokong pada kamu yang ingin bersahabat dengan XBF @ XGF kamoo.
Jika kamu telah mempunyai insan lain sebagai teman baru kamu, kenapa kamu nak layan lagi yg lama.Kita xtau maksud XBF@XGF kita nak berkawan dengan kita.Mungkin dia masih berdendam dengan kita, jadi dia layan kita baik2 sahaja.Tunggu masa dapat green light,projek jahat dia jalan.Haaa..sape nak jawab klu penyakit yang kita cari.

I xpernah tipu u. i hanya buaya puchong biasa-biasa..

Kalau kamu dah ada teman baru, kenapa harus berkawan dengan yang lama.Kena ingat kita ada hati yang nak jaga.Mungkin teman baru cakap "i xkisah u nak kwan ngn dia.I kenal u,sayang.I percaya kat u".Walllaaaaaa...Tipulaa.Dalam hati teman baru sape yang tau.Mungkin dia cemburu atau kecik hati.Awal2 mungkin boleh tahan, lama2 sape tau kan?Sedikit sebanyak terguris hatinya dan muncul benih2 cemburu.Adakala kita rasa macam sempitnya teman baru nih fikir tapi kita kena sedar mungkin itu tanda awal kamu milik dia.Kalau kita xsanggup hilang XBF@XGF kita,teman baru kita pun xsanggup nak hilang kita.Cuba ada rasa hargai dan menghargai.Hargai apa yang kita ada.
Cik Cookie rasa sangat xpatut nak2 kepada kamu yang telah dimiliki oleh seseorang bergelar suami dan ayah pada anak-anak kamu.
Juga kita terlah diijabkabulkan dengan seseorang itu sebagai peneman hidup kita kenapa kita harus ada lelaki lain yang kita letakkan hampir setaraf dengan suami kita untuk dilayani?Mugkin kamu akan berkata "Kamu xrasa apa yang aku rasa.Cuba letakkan kamu dlm situasi hidupku?".
Wahhh...kamu igt ini telenovela Vezueala "La Usur Padora"?Mungkin Cik Cookie xrasa apa yang kamu rasa tapi kamu yang suka meletakkan diri kamu dalam masalah yang kamu cipta.

Asam garam punya GF.Aku kuar noreh ko main jantan lain.

Bila kamu rasa kamu xblh lupakan, jarakkan laa diri kamu dengannya.Ini x, kamu yang mula mencari dia.Seolah2 kamu nyawaku, hidupku dan matiku.Helloo...igt anda tuh sape.Dosa harian lain pun Cik Cookie xtertanggung, ini kan dosa pada suami.Xkira laa teman baru, tunang kita atau suami kita sporting tapi hati dia kita xtau.Makan dalam ooo...Lama2 meletup.Alahaiii...masa tuh nak menangis xberlagu laa...Silap hari bulan kita terima balik cincin tunang.Yang lagi teruk kalau dah kawin, panjat pejabat kadi.Kalau kita selalu warning partner kita "yang, i xmau u ada orang lain, kalau ada siap u".Dia xpernah bagi warning macam tuh malah siap cakap lagi "saya percayakan awak".Kita xfikir apa yang kita buat.Kita main belakang dia tanpa dia sedari.Ingat status kamu, siapa kamu padanya.
Kamu masih melayan dia seperti zaman kamu bercinta dengan dia.

Hohohoho.....Ur last destination is with ur scandal

Ingat kamu blh tipu orang sekeliling kamu, hati kita xboleh tipu diri kita.
Ayat penyedap "kami hanya berkawan" rasanya xsesuailaa.
"Yea, betul Cik Cookie xrasa apa yang kamu rasa tapi tanya laa mata hatimu apakah nilai persahabatan buat kamu jika terus berkawan dengannya?"

---->> Masih berdendam dengan dia

31 comments:

BULLET said...

boleh kawan je. xdehal la. kawan bukan salah pon. kawen mungkin salah kalau dah kawin la kan.

cHeRyNa PiReS said...

sha dan ex masih berkawan sehingga sekarang sbb permusuhan itu not worth dengan kasih sayang yang pernah dicipta.

tp terpulang, ex sha waktu kolej dulu tak dpt jadi kawan sha. awek barunye jeles bangat:P

nursarah87 said...

sy pon berkawan je ngan exbf

yg dah lepas usah dikenang,

berkawan biar beribu-ribu..

uhuhuhu

jai@jezz said...

ntah la... kalau jezz rasanya x yah la kot... ye la.. org dah ludah kiter dulu kan.. x kan nk jilat balik.. hahahahaha.. x koser i nk kwn ngan xbf.. ishk..~

miji said...

berkawan ok kot, takde masalah pun, boleh mengeratkan silaturrahim cheewwaaahhh..

Uruchimaru @ kf said...

bole xde hal asl jgn ade feelingx2 sudah.......oke

ctfza said...

pendapat cik cookie ada btulnya..

mcm pd sy, im still be friend with my ex.. ktorang sbnrnya berkawan dari kecik2.. berbunga2 masa kat u.. sy kat uia dia kat utm tapi jodoh tak de.. skrg sy n my tunang pun sbnrny kwn dari kecik2.. so ktorang bertiga memang kenal dari dulu..

TAPI.. sy n my ex pun berbunga2 dulu tak de dating2..serius langsung tak.. dan sekarang ktorang masih boleh berkawan.. masa my tunang day pun my ex ok boleh datang ngn kwn2 lain..

senang citer.. nak berkawan balik ngn our ex pun kene tengok keadaan jugak..

el said...

ishhh xmolah nak kwn2 ngan ex balik
jap lg terkonang lak memori
tp kalo putus cara baik...ermm akan dipertimbangkan tuk berkawan...
kalo DAM YOU...sori nek lori..kahhhhhhhh

Pais Chaos said...

sampai skang kami (bersama ex gf)x penah kontak lagi.. camne tu yek?

0wh nath said...

tk payah kawan.
byak lagi kawan lain. kn kn?.
ehe. :)

jemarisepi said...

Bagus Cik Cookies...
Betulbetulbetul...
itu pandangan ko nok..akak dokong 70% jer lah...ok kan..30% mendermender lain lah...x baik tamak..hihii

yang pasti org lain,lain ceritera nya..ko lain mereka lain...jgn sm kan ngn life kita dgn life org lain yg kita x tahu ceriteranya...yer kita ader hak menilai tp kita x ader hak menyamakan..

bab dosa pahala ni ermmm,selagi kita tahu arca yg kita buat kita akan elak kan apa yg boleh elak..
tapi dosa pada sesuatu yg kita tahu kita WAJIB buat tapi kita x buat..sapa nak jawap tuh...

alamak dah masuk asar..jom solat Asar dulu jom

miss izan said...

boleh je kot kalau nak berkawan ngan ex kite dulu,tapi rasenye kene take time dulu la. takan baru seminggu clash da ley jadik kawan kot...
myb lam masa setahun ke 2 tahun ke 3 tahun ke 4 tahun ke...
then baru ley jadik kwn,tak pon pas masing2 da jumpe partner laen ;)
so mase tu dah tade pape perasaan kan???
hahahaha

abu muaz said...

lupakan saja..... payah-payah guna bom letupkan saja...... tamat riwayat

arabella grace said...

aduhh cik cokie pjg sgt laaa entry neyy pnt eden nak mmbcnya :) hehehe sy ada dua tga pglmn tntg hal ney cik cokie...tp nk komen rgks jer,jgn brdndm tu tepat!

violetless said...

hmmmm....no komen..sbb rasa cm nak cincang2 je ex tuh..huhu

sharamli said...

kal0 da pesen ssh nk elakkan..mmg ssh la..

Si PenuliS said...

bukan takat xmau jd kawan.tgk muka pun xhingin wei...menyampah seumur hidup

miSs siv said...

bagus entry nih..
tp gambor tak leh blah..
yg kuar noreh tu lawak giler~
wakakaka

Kentut said...

kalau tersyok balik camner nanti.

dah boleh buat skrip drama tu.

imHepPie said...

kalo da putus tu xyahla kawan..wat nyemak je huhu

missdiya84 said...

ermm saye sokong pe yang cik cookie tulis...semuanya benar belake heheh...hati kita tak boleh tipu diri kita

Da' daffodil D said...

salam ziarah. :) D sgt setuju dgn cikcookie. sbb D pun pnah lalui bende yg same. kite pun xnak pasangan kite buat bende tu, so elokla kite elakkan jugak. :)

oranglidi said...

peringatan yg bagus

JMR said...

berkawan je takkan xbley kot..tp act bhy gk kot..nak2 ms berkawan tu kuar berdua jer, coz yg ke3 tu ada syaitan..:-p

Sharif John said...

Susahnya.... tekanan perasaan... orng yg kita cintai x dpt kita miliki...

Ledeysecret said...

hem..saya masih belum boleh berkawan..coz luka masih terasa..mebi 1 fime day..pape pun, maaf boleh, lupe tidak..

Ivy Metaga said...

bergantung kepada pasangan itu masing2, kalo mrk masih dapat berkawan tak salah, kalo rasa tak dapat berkawan nak buat macam mana kan...=)

bubu253 said...

bg bubu laa..
xslah xgf n xbf berkwn....
tp ekot keadaan laa..
klo si die mseyh sygkn kte/cntekn kte agk ssh ble berkwn..
sbb perasaaan tue mseyh ader...
ap2 pon dpend pde dri kte gk...
klo rse sls...
kwn laa..
if not what to do kn...

SNAS said...

$$ ENJOY BERKAWAN DGN EX-BF YG MANA DIA & KESAIH HATI NYE (TEMAN BAIK $$ MASA SEKOLAH DULU) AKAN BERKAHWIN HUJUNG TAHUN NIE.. TP SBLM NI, AMIK MASA BERTAHUN2 JUGA NK KEMBALI BERKAWAN..

et said...

ok je kot exbf-exgf bkwn..tp, ade batas da la kan..hehehee..tu pown kalu derg break-up cre baek..kalu x..err..tpulang pd diri msg2..^^

Cicada2nd said...

apa salahnya berkawan. positifkan pemikiran pasti sesuatu yg menarik menanti anda.